Deze onderdelen kan je vinden in een haven

Je hebt ze vast al wel eens gezien, de grote havens vol met enorme machines, die ervoor zorgen dat de grote hoeveelheid containers en andere vracht op de juiste plek komen en vervoerd worden. De havens in de wereld zijn een van de belangrijkste onderdelen van de transport en handel in onze geglobaliseerde samenleving. Ben je benieuwd wat voor machines er aanwezig zijn in een haven om alles in goede banen te leiden? Je leest het hier!

Container kraan

De enorm hoge constructie die je al van veraf ziet staan, is de container kraan. Deze haven machine is sterk genoeg om het gewicht van een hele zeecontainer te dragen, en dus niet te vergelijken met een hijskraan die in de bouw wordt gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten havenkranen, met elk hun eigen specialiteit. 

Spoorrails

De spoorrails ken je hoogstwaarschijnlijk wel van de trein waarmee personen vervoerd worden, maar ook containers of zelfs grote machines kunnen vervoerd worden op een spoorrails. Geen wonder dus dat je ze ook veel tegen komt in grote handelshavens. De rails die in Nederland en omstreken het meest voorkomt is het type UIC60 spoorrail. 

Container spreader

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het optillen van een container niet gemakkelijk is. Daarom zijn er container spreaders die tussen de container en de hijskraan worden geplaatst, om de container stevig te kunnen vastpakken. Deze spreader grijpt de container op alle hoeken vast, zodat die met geen mogelijkheid los komt. Op deze manier kan de container gemakkelijker worden verplaatst. 

Container of straddle carrier

Tot slot zijn er vaak ook nog een container carrier en/ of straddle carrier aanwezig in een haven. Deze haven machines worden gebruikt om een container op een frame van wielen te vervoeren. Het verschil hierin is dat een straddle carrier zelf aangedreven is en de container carrier moet door een ander voertuig voortgetrokken worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *