Wat is het verschil tussen een vinyl vloer en een PVC vloer?

Vinyl vloeren en PVC vloeren worden gemaakt van dezelfde soort kunststof. Daardoor beschikken ze over veel gelijke eigenschappen. Het is daarom niet zo vreemd dat deze twee vloertypes vaak met elkaar verward worden. Toch bestaan er wel degelijk verschillen tussen een vloer van vinyl en een vloer van PVC. Lees hieronder wat deze verschillen precies zijn.

Materiaal

Zowel vloeren van vinyl als van PVC zijn gemaakt van de kunststof polyvinylchloride, of kortweg PVC. Dit verklaart grotendeels waarom de vloeren nogal eens door elkaar gehaald worden. Waar de vloeren in verschillen is de basislaag. Vinyl vloeren en een PVC vloeren bestaan allebei uit meerdere lagen. Waar de PVC vloer een harde basislaag heeft, is die van een vinyl vloer zacht. Een vloer van vinyl voelt daarom soepeler aan. Op de basislaag volgt voor beide vloertypes een kernlaag, een decoratieve laag met kleur en structuur en een beschermende toplaag.

Levensduur

De laatste laag van beiden vloeren zorgt voor bescherming en verlengt de levensduur. Deze toplaag zorgt ervoor dat de vloer onderhoudsvriendelijk en vuilwerend is en gaat bovendien verkleuring tegen. Voor vinyl geldt dat je voor verschillende diktes van de toplaag kunt kiezen. Hoe dikker de toplaag, hoe langer de vloer meegaat. Daarnaast spelen onderhoud en kwaliteit een rol voor de levensduur van vinyl. Zorg je goed voor je vloer en heb je gekozen voor kwalitatief vinyl? Dan kan je vinyl vloer 10 tot 20 jaar meegaan. Doordat een PVC vloer harder is, en dus minder gevoelig voor slijtage en krassen, kun je van deze vloer nog langer genieten. Denk aan zo’n 30 jaar.

Plaatsing

Voor het plaatsen van beide vloertypes geldt: een effen ondergrond is zeer belangrijk. Vinyl kun je in grotere afmetingen kopen. Afhankelijk van de grootte van een ruimte kan het zomaar zijn dat je het totale vloeroppervlak uit één brede rol kunt snijden. Het is mogelijk een vinylvloer zelf te leggen. Een vloer van PVC zelf plaatsen is lastiger en arbeidsintensiever. Een klik variant zou je zelf kunnen monteren, maar met een gelijmde variant is het verstandig een vakman in te schakelen.

Onderhoud

Waar het onderhoudsgemak betreft zit je met beide vloertypes goed. Zowel PVC vloeren als vinyl vloeren zijn vochtbestendig. Een PVC vloer heeft geen speciaal onderhoud nodig. Schoonmaken volstaat met een stofzuiger, bezem of dweil. Ook vinyl houd je makkelijk schoon. Toch is het verstandig zand en vuil grotendeels buiten de deur te houden. Zand kan bijvoorbeeld wel de toplaag van de vloer aantasten. Vooral een vloer vinyl is gevoelig voor beschadigingen omdat dit vloertype zachter is. Dat maakt ook dat je pootafdrukken van meubels op een vinylvloer kunt gaan zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *