Hockey en kunstgras

Waar het betaald voetbal feest viert omdat de kunstgrasvelden uit het beeld verdwijnen, roemen de hockeyclubs de deze velden vanwege hun hoge kwaliteit. Ze zijn onder meer blij vanwege de slijtvastheid en de gladheid van de velden die mooi en hoogstaand hockey mogelijk maken.

Nog maar een paar jaar geleden werd het kunstgras in het Nederlands betaald voetbal gezien als het veld van de toekomst. Het is goedkoper dan echt gras en er zijn bovendien geen pesticiden nodig voor het onderhoud.

Wetenschappelijke argumenten

Lange tijd werd als argument aangevoerd dat voetbal op een kunstgrasmat zou leiden tot meer blessures bij de spelers. Na uitgebreide onderzoeken bleek dit niet waar te zijn, maar er werd helaas niet geluisterd naar wetenschappelijke argumenten.

Er werd zelfs een speciale subsidie door de rijke clubs in het leven geroepen om de meer armlastige broeders, die tot kunstgras waren overgegaan, te steunen om echt gras aan te leggen. De topclubs zouden namelijk onnodig punten verliezen in de wedstrijden die ze op kunstgras moesten spelen.

Alhoewel dit net zo goed een fabel was, ook dit feit werd onderzocht en bleek niet te kloppen, is de tendens in het voetbal niet te stoppen. In de hockeywereld zijn dergelijke geluiden echter totaal niet aan de orde. In het hockey is kunstgras de uitgelezen mat.

Technische perfectie

Hockey is een spel waarbij van oudsher naar technische perfectie wordt gestreefd. Conservatisme lijkt er veel minder te bestaan. Nieuwe ontwikkelingen in andere takken van sport, zoals de in de atletiek worden snel over genomen.

Sterren zoals in het voetbal zijn er natuurlijk ook, alleen gedragen hockey sterren zich niet anders dan hun teamgenoten. Wat dat betreft lijkt hockey de ultieme teamsport die geen sterallures accepteert.

Kunstgras duurzaam

Fysiek doet het hockey niet onder voor het voetbal. Ook hier wordt er kort met de bal gekapt en gedraaid, wat tot een overbelasting voor de knieƫn zou kunnen zorgen als er gespeeld zou worden op de verkeerde mat.

De keuze voor kunstgras in het tophockey is er niet voor niets. Het resultaat is alles bepalend en er wordt verder gekeken dan de neus lang is. De tegenwoordige kunstgrasmatten kunnen dan ook concurreren met de allerbeste grasmatten en hebben als voordeel dat ze weinig onderhoud nodig hebben.

Er wordt nauwelijks water verspild, zoals bij echt gras en het is te bespelen in ieder jaargetijde. Wat dat betreft is het duurzamer dan gewoon gras. Het is wetenschappelijk bewezen dat het voor sporten de ideale ondergrond is, het levert zeker geen extra blessures op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *