Wanneer een lijst voor je kunstwerk gebruiken en wanneer niet?

woonkamer

Op het ogenblik dat je ervoor kiest om een kunstwerk te kopen voor in je woning spreekt het voor zich dat je even grondig zal willen nadenken over de best mogelijke manier om deze te integreren in je interieur. Indien je hebt gekozen voor een bijzondere tekening of een schilderij kun je, je de vraag stellen wanneer het gebruik van een lijst nu wel en wanneer het vooral niet is vereist. Veel mensen denken namelijk dat ze altijd genoodzaakt zijn om gebruik te maken van een lijst, maar dat is niet correct. Wil jij hier graag meteen meer over ontdekken? Dan is het zonder meer de moeite waard om even de hieronder terug te vinden informatie in overweging te nemen!

Wat is de functie van een lijst precies? 

Er kunnen eigenlijk verschillende functies worden toegeschreven aan het gebruik van een lijst. In eerste instantie spreekt het voor zich dat een lijst uiteraard over een visuele functie beschikt. Voor heel wat kunstwerken, in het bijzonder wanneer ze over een wat meer traditionele stijl beschikken, geldt dat ze erom bekend staan versterkt te worden wanneer er gebruik bij wordt gemaakt van een lijst. Dat is echter niet alles. Een extra voordeel waar je op kan rekenen is terug te vinden in het feit dat een frame er ook voor kan zorgen dat een kunstwerk beter wordt beschermd. 

Bovenstaande voordelen kunnen in verschillende situaties reeds meer dan voldoende zijn om de aankoop van één of meerdere lijsten voor je kunstwerken te overwegen. Er is echter meer. Het gebeurt in de praktijk natuurlijk bijzonder vaak dat mensen ervoor kiezen om een kunstwerkje met iets meer bescheiden afmetingen te kopen. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat dit misschien niet helemaal tot haar recht komt aan een grote muur. Wanneer je het kunstwerk toch graag ziet is het mogelijks een goed idee om ervoor te kiezen om deze wat meer “body” te geven door het voorzien van een frame. Ook dit is een niet onbelangrijk voordeel.

Waarom is een lijst gebruiken niet altijd vereist? 

De bovenstaande voordelen zouden eigenlijk doen vermoeden dat er in de praktijk altijd wel gebruik wordt gemaakt van een lijst. Toch is dat niet het geval. In bepaalde situaties geven mensen er dan ook de voorkeur aan om te werken zonder lijst. Dit is in het bijzonder het geval wanneer men ervoor heeft gekozen om bijvoorbeeld een modern schilderij te kopen. In dit geval is men van mening dat een bombastische lijst afbreuk kan doen aan het karakter van het werk. Toch is het van belang om in deze situatie rekening te houden met de afwerking van het kunstwerk in kwestie.

Verno – framed, with love

Een belangrijke vraag die moet worden gesteld heeft in dit geval bijvoorbeeld betrekking tot de afwerking van de zijkanten van het werk. Zijn de zijkanten afgewerkt? Dan kan je er eventueel voor kiezen om geen lijst te gaan gebruiken. Werden de zijkanten van het schilderij niet mee geschilderd? In dat geval wordt het een compleet ander verhaal. Dan spreekt het voor zich dat het toepassen van een lijst in de praktijk wel degelijk veel interessanter kan zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *