Goed voorbereid aan de slag

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Zo kan de krapte op de huidige woningmarkt voor de ondernemende huizenzoeker een start zijn om zelf een woning te laten bouwen. Er zijn verschillende types woningen waaruit je kunt kiezen en vaak kun je in overleg gaan met een architect wat betreft je speciale wensen.

Een droomhuis realiseren wordt dan ineens een stuk tastbaarder, wanneer je zelf de opdrachtgever bent. Er goed over nadenken is in ieder geval een goed begin. De eerste vraag die je jezelf stelt zal zeer waarschijnlijk zijn: wat kost een huis bouwen?

Kosten huis bouwen

Wanneer je enigszins zicht hebt op wat het je gaat kosten dan kun je kijken naar wat voor soort huis je het meest aantrekkelijk vindt. Dit kan een cataloguswoning zijn, waarbij de kosten meestal gegarandeerd zijn omdat er ervaring met de bouw van het type woning is en hierdoor zullen er niet snel onvoorziene kosten naar boven komen.

Vaak kunnen er ook nog enige aanpassingen wat betreft de indeling van de ruimte besproken worden, maar de vorm van de woning staat wel vast. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld iets wilt wat nog niet in de boeken staat.

Het is dan een goed idee om rond te gaan kijken wat er allemaal mogelijk is binnen jouw budget. Laat je inspireren door voorbeelden. Je kunt eventueel ook contact zoeken met andere mensen die zelf een woning hebben laten bouwen.

Houtskeletbouw

Besef ook goed dat er meer is dan traditionele bouw. Tegenwoordig kan het goedkoper, zeker door gebruikmaking van technieken zoals het prefab bouwen en houtskeletbouw.

Wanneer je zo’n beetje weet wat je wilt. Dan kun je op zoek gaan naar ervaringen van mensen over het verloop van een bouwproces om zo na te kunnen gaan waar je allemaal tegenaan kunt lopen. Je kunt hierbij dan leren van andermans fouten.

Wanneer je klaar bent met de voorbereidingen dan kun je dit overleggen met het bureau dat je hebt ingehuurd om de klus te klaren. Het budget al ook besproken worden evenals de manieren waarop je geld kunt uitsparen.

Dit kun je het beste doen in overleg met de bouwer of architect. Sommige zaken zijn te belangrijk om op te besparen. Het is dan ook goed als je een bureau hebt gevonden dat je echt inzicht in de kosten geeft, voordat je het avontuur begint. Maak dus bespreekbaar over wat precies voor onvoorziene uitgaven zou kunnen zorgen.

Het beste gevoel krijg je wanneer je van tevoren weet wat de prijs per vierkante meter gaat worden zodat je weet wat de totale woning moet gaan kosten. Laat je wat dit betreft van te voren goed inlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *