De krachtigste soorten lijm

Als je iets lijmt, wil je natuurlijk dat het stevig aan elkaar blijft zitten. De ene lijmsoort is ander echter niet en sommige zijn nét wat sterker dan andere. In deze blog lees je meer over welke lijmsoorten je het best kan gebruiken wanneer je het écht vast wil hebben.

Secondelijm

Bijna iedereen is er wel bekend mee: de lijm in de kleine tube waarmee je dingen binnen enkele seconden aan elkaar kan lijmen. Secondelijm is transparant en op basis van cyanoacrylaat. De enorm sterke lijmverbinding wordt gevormd wanneer de lijm in contact komt met water. De lijm polymeriseert dan binnen enkele seconden. Secondelijm is het meest geschikt om kleine oppervlakten mee te lijmen. Daarnaast zijn gladde oppervlakken geschikter dan poreuze, want deze nemen de lijm eerder op.

Epoxylijm

Epoxy- of tweecomponentenlijm is lijm bestaande uit twee verschillende componenten die gemixt dienen te worden. De chemische verbinding tussen de moleculen van beide componenten die hierdoor ontstaat is bijna onbreekbaar. De twee componenten van de lijm dienen in de juiste verhoudingen gedoseerd te worden, maar vaak wordt dit soort lijm verkocht in verpakkingen die het juist doseren van de twee delen een fluitje van een cent maken. Er bestaan vloeibare, maar ook kneedbare varianten, zoals kneedbaar brons, staal of aluminium. Tweecomponentenlijm is watervast en bestand tegen temperaturen van -40°C to +120°C. Voor verschillende soorten materialen bestaan er verschillende soorten epoxylijm.

Contactlijm

Contactlijm is een thermoplastische lijm op basis van oplosmiddelen. De lijm dient op beide oppervlakken aangebracht te worden, waarna het het even dient te drogen. Hierbij verdampen de oplosmiddelen. Daarna dienen de oppervlakken tegen elkaar gedrukt te worden. Direct ontstaat er een stevige, maar toch elastische verbinding. Contactlijm is een erg veelzijdige lijmsoort die op allerlei soorten oppervlakken zoals bijvoorbeeld hout, metaal, kunststof, kurk of leer gebruikt kan worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *