Een bouwtechnisch onderzoek laten uitvoeren of niet?

Bij het kopen van een woning wordt het steevast aangeraden om een bouwtechnisch onderzoek te laten uitvoeren. Voor heel wat mensen die door de jaren heen vastgoed hebben aangekocht geldt dat ze eigenlijk een sprong in het diepe hebben gemaakt. Natuurlijk heeft men er voor aankoop voor gekozen om even het pand in kwestie te gaan bezoeken. Zeg nu echter zelf, ben jij als éénmalige koper van vastgoed in staat om mogelijke gebroken op het eerste zicht meteen te detecteren? Natuurlijk niet. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om een vakman even een inspectie te laten uitvoeren. Zo worden eventuele gebreken meteen zichtbaar. Wil je hier graag meer over ontdekken? Neem dan vooral even de onderstaande informatie grondig door! 

Wat is een bouwtechnisch onderzoek? 

Op het eerste zicht kan een huis er helemaal perfect uitzien wanneer je er een bezoek aan brengt. Wanneer je even verder kijkt bestaat echter het risico dat er hier en daar bepaalde gebreken zichtbaar worden. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar deze gebreken kunnen uiteindelijk al vrij snel na aankoop van het pand behoorlijke kosten met zich meebrengen. Neem nu bijvoorbeeld eens vochtproblemen. Dit is een probleem dat bijzonder vaak voorkomt en wat heel vervelend kan zijn. Niet alleen kunnen vochtproblemen de uitstraling van het pand negatief beïnvloeden, bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat het leefklimaat er ongezonder door wordt. 

Tijdens het uitvoeren van een bouwtechnisch onderzoek vindt er een visuele controle plaats van de woning. Dit betekent dat er op geen enkel moment hak- en breekwerken zullen worden uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek is eigenlijk om twee zaken te bepalen. In eerste instantie wordt er gecontroleerd op bestaande schade. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal er door de expert ook worden gecontroleerd hoe het is gesteld met het onderhoud van het pand. Ook dit wordt vaak over het hoofd gezien terwijl het toch een zeer belangrijk detail betreft. 

Waarom moet je zo’n onderzoek laten uitvoeren?

Het is ongelofelijk belangrijk om een bouwtechnisch onderzoek te laten uitvoeren. We staan er in de euforie van het kopen van een eigen woning vaak niet bij stil, maar er zijn ook heel wat valkuilen waarmee je kan worden geconfronteerd. Het is bijvoorbeeld zo dat veel mensen een huis kopen waarvan het dak slecht is onderhouden. Niet alleen kan dat onmiddellijk zorgen voor bepaalde schade, bovendien is het ook mogelijk dat je op die manier direct na aankoop wordt geconfronteerd met niet onaanzienlijke extra kosten. Wanneer je nog maar net al je spaargeld in het vastgoed zelf hebt geïnvesteerd spreekt het voor zich dat, dat in het geheel niet interessant is, integendeel. 

Het uitvoeren van een bouwtechnisch onderzoek gaat in de praktijk gepaard met een kostprijs variërend van ergens tussen de 200 en 700 euro. Dit zorgt er voor dat een dergelijk onderzoek laten uitvoeren behoorlijk betaalbaar is. Bovendien biedt ze je een ongelofelijke zekerheid waardoor je als nieuwe eigenaar van vastgoed op beide oren kan slapen. Het mag dan ook duidelijk zijn, sta jij ook op het punt om vastgoed te kopen? Dan kan je er eigenlijk niet omheen om voor aankoop eerst even een bouwtechnische keuring uit te laten voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *