Belangrijke zaken voor het aanschaffen of verkopen van een woning

We zullen het allemaal eens voor de eerste keer in ons leven meemaken, het aanschaffen van een huis of appartement. Een spannende gebeurtenis waarbij het belangrijk is dat alle zaken rondom de aankoop goed geregeld zijn. Daarnaast geven meerdere zaken ook inzicht als u later de woning of het appartement weer wil verkopen. 

Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is van belang bij zowel aankoop als verkoop van een huis of appartement. Deze keuring geeft inzicht in de bouwtechnische staat van het huis of appartement. Het laat precies zien wat de staat van een woning is en of er onderdelen wel of niet vervangen dienen te worden.

Tijdens een keuring wordt het visuele aspect van de woning geïnspecteerd. Van de belangrijkste aspecten wordt in een rapport weergegeven wat de huidige staat van de onderdelen zijn. Het rapport wat men naderhand ontvangt geeft inzicht in onder andere de onderhoudskosten voor de komende vijf jaar. Dit geeft onder andere als voordeel dat er zo onderhandeld kan worden over de vraagprijs. Daarnaast kan het ook als ontbindende voorwaarde dienen, als de verkoper gebreken heeft verzwegen.

MJOP bij het aanschaffen van een appartement

Als men een appartement heeft aangeschaft is het van belang dat de VvE ofwel vereniging van eigenaren al een MJOP heeft laten opstellen. Een MJOP betekent een meerjaren onderhoudsplan. Overigens is een ieder die een appartement bezit lid van de VvE, het is dus ook van belang voor jezelf dat er ofwel een MJOP al is opgesteld of dat deze snel opgesteld dient te worden. 

Maar wat is een meerjaren onderhoudsplan nu? Dit is een opgesteld plan om de kosten van het onderhoud van een woningcomplex te verspreiden over meerdere jaren. Hierdoor is er de zekerheid dat er ook daadwerkelijk groot onderhoud plaatsvindt. Op deze manier komt men ook niet voor grote verrassingen te staan en kunnen kosten dus verspreid worden. 

Toch wordt het opstellen van een meerjaren onderhoudsplan lang niet door elke VvE gedaan. Lees hier meer over MJOP om het belang hiervan in te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *