Pergola kopen: tips en trucs

Om je tuin sfeervol en functioneel in te richten, kiezen veel mensen voor een vorm van een overkapping. Dit kan een pergola of prieel zijn, die het middelpunt van de aandacht kan worden in je tuin. Tegenwoordig benaderen mensen een tuin meer als verlengstuk van hun huis en dus een extra leefruimte en is het allang niet meer alleen de plek waar de barbecue wordt aangestoken, de schommel voor de kinderen staat of planten alle ruimte opvullen. Een pergola kopen kan dus een perfecte aanvulling zijn voor je buitenkamer.

Voor je begint met bouwen

Net als met elke klus, is de voorbereiding het halve werk. Een pergola kopen kun je zo duur maken als je zelf wilt, maar waarschijnlijk is het hoe dan ook niet iets wat je elke week gaat doen. Belangrijk dus om je wensen en eisen van tevoren in kaart te brengen, zodat je een prieel kiest dat helemaal bij je past en je niet achteraf teleurgesteld bent in het product. 

Wees bewust van de materialen

Afhankelijk van het materiaal waar je voor kiest, is de noodzaak voor het goed uitmeten van de plaats van je pergola groot of enorm. Een houten constructie is eventueel ter plaatse nog wel gedeeltelijk aan te passen, of onderdelen kunnen vervangen worden. Dit levert wel meerwerk en meerprijs op, maar het maakt niet de bouw van je complete overkapping lastig. Bij aluminium of andere metalen, is het ad hoc aanpassen omdat de maat niet klopt een stuk lastiger. Hier komt wel specialistisch werk bij kijken, wat niet elke doe-het-zelver kan. Ook omdat het eindproduct vaak behandeld of gespoten wordt in een gewenste kleur, maakt dat aanpassingen vaak zichtbaar blijven. 

Ook is de keuze belangrijk voor jezelf in hoeverre je, bij een pergola kopen, een onderhoudsvrij materiaal wilt. Aluminium licht in gewicht, maar sterk en onderhoudsarm. Eenmaal gemonteerd kun je jarenlang genieten van je pergola, zonder je druk te moeten maken over onderhoud. Nu zijn er ook binnen de verschillende houtsoorten genoeg opties die beperkte onderhoud vragen. Douglas is een populair en veelgebruikte houtsoort in tuinen. Het heeft een robuuste, maar warme uitstraling, waardoor het in de sfeer prima past. Door de pergola te plaatsen op betonnen poeren, kun je nog beter voorkomen dat houtrot de onderkant van je terrasoverkapping aantast en houd je je hout in optimale conditie.

Pergola kopen en monteren

Wanneer je alle maten hebt genomen, de stijl gekozen hebt en het eens bent over het materiaal dat je graag wilt, kun je je pergola kopen. Dit kan voor de handige klusser betekenen dat hij een rit naar de speciaalzaak maakt om benodigde bouwmaterialen te halen omdat hij niet alleen het ontwerp, maar ook de bouw volledig zelf wil uitvoeren. Voor de mensen die dit soort grote projecten toch lastiger vinden, of er simpelweg de tijd niet aan kwijt willen zijn, biedt montageservice vaak een uitkomst. Of het nu gaat om een volledig op maat gemaakte pergola of een bouwpakket, de meeste bedrijven bieden tegen meerprijs een montageservice. In geval van een aluminium of metalen prieel, is dit misschien wel extra aan te raden, zodat je constructie optimaal gemonteerd wordt. Zo wordt een pergola kopen voor iedereen een relaxt proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *