Dit is waarom je de kruipruimte isoleren moet

Als je een woning goed wil isoleren is het een goed idee om de kruipruimte isoleren. Vooral bij oudere woningen is vaak het geval dat er geen goede isolatie is. Hierdoor zal de woning minder goed warmte kunnen vasthouden. Als gevolg is het vaak lastig om op koude dagen warm te blijven. Zelfs met een kachel die volop aanstaat kan het vaak nog steeds erg koud zijn in de woning. Met een goede isolatie blijf je zelfs tijdens de koudste winterdagen lekker warm.

 

Hoe werkt de kruipruimte isoleren?

Om een vloer te isoleren zijn er twee opties waar je uit kunt kiezen. De beste en goedkoopste manier om een vloer te isoleren is door isolatiemateriaal direct onder de vloer te plaatsen. Soms is er echter niet genoeg ruimte om isolatiemateriaal direct onder de vloer te plaatsen. De tweede optie is door het isolatiemateriaal in de kruipruimte te plaatsen. De meeste woningen beschikken over een kleine ruimte onder de vloer waar je via een luik in kan komen. Het is mogelijk om isolatie materiaal in deze kruipruimte te plaatsen om indirect de vloer te isoleren. Het materiaal wordt hierbij op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Om dit te doen moet de kruipruimte wel hoog genoeg zijn. Hoe kleiner de kruipruimte, hoe lastiger het is om isolatiemateriaal aan te leggen. Meestal wordt de kruipruimte geïsoleerd met zakken die isolatiemateriaal bevatten in plaats van los isolatiemateriaal. 

 

Voordelen van de kruipruimte isoleren

De kruipruimte isoleren zorgt er natuurlijk voor dat warmte in de woning beter vastgehouden kan worden. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de woning warm te houden. De verwarming hoeft namelijk niet constant aan te staan om de woning op temperatuur te houden. Nadat de gewenste temperatuur is bereikt kan de verwarming weer uit doordat de warmte niet kan ontsnappen. Ook het opwarmen van de woning gaat sneller door een goede isolatie. Zo kun je na een paar minuten al genieten van een lekkere warme woning. Doordat je minder energie verbruikt zullen de jaarlijkse kosten ook flink minder worden. Voor de gemiddelde isolatie van de vloeren ligt de besparing per jaar op ongeveer 325 kuub. Op de lange termijn kunnen de totale kosten die bespaard worden enorm veel zijn. Voor een relatief kleine investering op de korte termijn kun je op de lange termijn er veel voor terug krijgen. Een ander voordeel is dat je natuurlijk een lekkere warme vloer krijgt. 

 

Subsidie krijgen van de overheid

De kosten van een kruipruimte isoleren kan verminderd worden door de overheid. In veel gevallen zal de overheid namelijk een deel van de kosten vergoeden voor de kruipruimte isoleren. Een goede isolatie zorgt namelijk voor minder co2 uitstoot. De overheid probeert een goede isolatie aan te moedigen door de kosten ervan te verminderen. De kosten voor de kruipruimte isoleren worden door de overheid verminderd met 11 euro per vierkante meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *