Hydraulische cilinders in een notendop

Hydraulische cilinders zijn aandrijfelementen die ook wel lineaire geleiders worden genoemd omdat ze gebruikt worden om een behoorlijk gewicht langs een as te bewegen, dit vindt plaats met de hulp van hydraulische vloeistof. Over het algemeen bestaat het uit een huis met een zuiger en een stang.

Dit huis moet aan de onderzijde worden afgesloten evenals de zuiger. Ter voorkoming van het weglekken van de vloeistof worden er tevens hydraulische cilinder afdichtingen gebruikt. Er worden aan de zuiger en het huis afdichtingen geplaatst.

Wet van Pascal

De werking van deze cilinder is in feite gebaseerd op de wet van Pascal, die luidt dat de druk op een vloeistof in een gesloten vat zich in alle richtingen zal voortzetten. Door de olie onder een betrekkelijk lage druk aan één kant naar binnen te pompen, wordt de zuigerstang bewogen en is daardoor in staat om grote krachten over te brengen. Daarnaast wordt de vloeistof aan de andere kant van de zuiger weer afgevoerd. Hierdoor ontstaat een zogenaamde druk- en trekbeweging van de stang.

De grootte van de diameter van de zuiger is bepalend voor de snelheid van de beweging. Als de diameter groter wordt dan neemt de drukkracht toe en wordt de beweging langzamer. De hydraulische cilinder is opgebouwd uit de volgende elementen: mantel, bodem, kop, zuiger, zuigerstang, bodembevestiging, stangbevestiging.

De mantel en bodem zijn over het algemeen bevestigd door een las; in sommige gevallen door schroeven of bouten. De zuigerstang en zuiger zijn vaak vast geschroefd. De bodembevestiging en de bodem is meestal opgebouwd als één geheel. De zuigerstang wordt vaak vastgeschroefd aan de mantel.

Afdichtingen

De basis van de mantel is een naadloze pijp die gesleten is om een goede afdichting zeker te stellen. Er wordt een ring gebruikt om de zuiger in de mantel te geleiden en er zijn o-ringen ter afdichting. Er zijn enkelwerkende cilinders en dubbelwerkende cilinders.

Een enkelwerkende cilinder verwijst naar een cilinder die alleen maar drukt of trekt. Bij een drukkende cilinder worden meestal geen afdichtingen toegepast. Zo zijn er verschillende uitvoeringen van de hydraulische cilinder.

Een telescoopcilinder hebben een zuigerstang die als huis dient, deze beweegt op zijn beurt weer een andere zuigerstang. Je kunt dit vinden in tweetraps-, drietraps- etc. uitvoeringen. Een eenvoudige uitvoering hiervan is te vinden bij het kiepsysteem van een vuilniswagen.

Een cilinder zonder afdichtingen maar met openingen waarbij de zuiger is weggelaten, wordt een plunjercilinder genoemd. De stang is vaak dikker om dat dit wordt gebruikt als oppervlak. Deze cilinders zijn enkelwerkend en drukkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *