Tenderen

Sinds de overheid het grootste deel van de opdrachten door middel van een aanbesteding in de markt zet is de kennis over het tenderen, het deelnemen aan zo’n aanbesteding, enorm gegroeid. Bedrijven die dit vaak doen kunnen steeds beter inschatten welke risico’s er zijn en voor welke bedragen op opdrachten kan worden ingeschreven. Belangrijk is, dat het allang niet meer gaat om de laagste inschrijvingen. Het gaat er bij aanbestedingen om dat opdrachten voor de gevraagde kwaliteit worden uitgevoerd voor bedragen die realistisch zijn. Na het afronden van een goede aanbesteding zijn zowel de opdrachtgever als het bedrijf dat de opdracht heeft uitgevoerd tevreden.

Soorten opdrachten

Tenderen is niet beperkt tot bouwwerken, zoals de aanleg van grote verkeersknooppunten of het verbreden van een snelweg. Ook ICT-projecten, de schoonmaak van gebouwen, klantenservices en allerlei andere facilitaire diensten worden in veel gevallen door middel van een aanbesteding in de markt gezet. Behalve dat dit de kwaliteit en de prijs van de producten ten goede komt wordt ook voorkeur uitgebannen. Een overheidsinstelling mag immers niet meer op voorhand kiezen voor een bepaald bedrijf, maar moet een keus maken op basis van de door henzelf opgestelde criteria.

Veel concurrentie

Voor bedrijven is het reageren op aanbestedingen een flinke uitdaging. Er zijn veel onzekerheden, met name over de concurrerende bedrijven. Want welke kwaliteit kan een concurrent leveren, hoe snel kan hij met de opdracht starten, en voor welk bedrag kan de concurrent het project uitvoeren. De meeste bedrijven hebben inmiddels talloze aanbestedingen achter de rug. De ervaring is dus gegroeid en door schade en schande wijs geworden, verlopen de meeste aanbestedingen nu tamelijk succesvol.

Advies inhuren

Er zijn ook grote bedrijven die het tenderen altijd uitbesteden aan gespecialiseerde adviseurs. Die houden de aanbestedingskalender in de gaten en geven een seintje als er een relevant project voorbij komt. Als gezamenlijk wordt besloten dat er op zo’n opdracht wordt ingeschreven zal ook dat volledig onder regie van de adviseur gebeuren. Voor de adviseur zorgen dergelijke lange termijn afspraken voor een continue stroom aan inkomsten. De bedrijven die adviseurs op deze manier inzetten kunnen zich volledig focussen op hun kernactiviteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *